Yolsuzluk ortaya çıktı, para faiziyle geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2008 14:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Trabzon Belediyesi'nin 2006 ve 2007 yılı kira gelirlerinin bir kısmının belediye hesaplarına girmediği, Meclis Denetim Komisyonu'nun denetiminde yolsuzluğun ortaya çıkarılmasıyla birlikte paranın faizleriyle belediye hesaplarına geçirildiği ortaya çıktı.

Emlak İstimlak Müdürlüğü'nde belediyeye ait işyerlerinden gelen kira ve devir paralarının 88 nolu sanal bir kasa oluşturularak buraya yatırıldığı belirlendi. Meclis Denetim Komisyonu'nun ulaşabildiği toplam rakamın 80 bin YTL olduğu kaydedildi. Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, adına sanal kasa oluşturulan Emlak İstimlak Müdürü E.D.'yi açığa aldı. Adına çek düzenlenen belediye başkan yardımcılarından C.E. hakkında ise soruşturma açıldı.

Trabzon Belediyesi'ndeki yolsuzluk haberi gündeme bomba gibi düştü. Trabzon'da yayın yapan yerel bir gazetenin haberine göre; Trabzon Belediyesi'nde bir başkan yardımcısının sorumluluğundaki bazı birimlerde yolsuzluk yapıldığı iddia edildi. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nde belediyeye ait işyerlerinden gelen devir paralarının resmi hesaplara girmediği, 88 nolu sanal bir kasa oluşturularak buraya yatırıldığı belirlendi. 88 Nolu sanal kasada şu ana kadar belediyenin hesaplarına girmeyen paranın 80 bin YTL civarında olduğu tespit edildi. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nden sorumlu başkan yardımcısı C.E. hakkında soruşturma devam ediyor. Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ise olayda 'denetim görevini ihmal etmekle' suçlanıyor.

Trabzon Belediyesi yolsuzluk iddialarının göbeğine oturdu. Bir başkan yardımcısının sorumlu olduğu birimlerde sahte evrakların düzenlediği, sanal kasa oluşturularak belediyenin resmi hesaplarına girmesi gereken gelirlerin kişilere aktarıldığı ortaya çıktı.

Trabzon Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddiaları 5 konu üzerinde yoğunlaşıyor.

İddia 1: Belediyenin ihale yoluyla sattığı İpekyolu İş Merkezi'ndeki 73 Nolu bağımsız bölümünü satın alan Abdurahman Samat'ın belediyeye vermiş olduğu 45 bin YTL'lik bağış çekinin 06.12.2007 tarihinde Garanti Bankası Merkez Şubesi'nden elden tahsil edildiği, belediye gelir hesabına yatırılmayan bu paranın 7.12.2007 tarihindeki döviz kuruna göre karşılığı olan 38 bin 135 ABD doları tutarındaki Kuveyt Türk Trabzon Şubesi çekinin Belediye Başkan Yardımcısı C.E adına düzenlenmesi.

İddia 2: Bu durumun ortaya çıkmasından sonra uzun süre Emlak ve İstimlak Müdürlüğü kasasında saklanan Belediye Başkan Yardımcısı C.E adına yazılı 38 bin 135 ABD doları çekin, banka dışında paraya çevrilerek bu defa, müteahhit A.Z adına bağış olarak, Mali Hizmetler Müdürlüğünce teslimat müzekkeresi düzenlenerek, 8.2.2008 tarihinde Belediyenin Vakıflar Bankası Trabzon Merkez Şubesindeki hesabına yatırılması.

İddia 3: 31.12.2006 tarihinde 88 Nolu sanal vezneden 9844 Nolu hayali makbuzla tahsil edildiği belirtilen ve ancak belediye gelir hesabına yatırılmayan İpekyolu İş Merkezi'ndeki Orjin Cafe Kiracısı Recep Çağılcı'ya ait 40 bin YTL'lik kira bedelinin yine, Mali Hizmetler Müdürlüğünce teslimat müzekkeresi düzenlenerek 14.2.2008 tarihinde 15 bin YTL gecikme bedeli ile birlikte 55 bin YTL olarak belediyenin Vakıflar Bankası Trabzon Merkez Şubesi'ndeki hesabına yatırıldığı ileri sürülüyor.

İddia 4: Belediye Encümeni kararlarıyla işyerlerinin kendilerine devredilmesi uygun görülen Orhan Çam, Maksut Topal ve Hüseyin Taşçı'nın belediyeye verdikleri ve ancak tahsil edildiği halde belediye gelir hesabına yatırılmayan toplam 5 bin YTL tutarındaki birer yıllık kira bedellerinin karşılığı çek bedellerinin 5-8 ay gecikmeli olarak 435 YTL faiziyle birlikte 5 bin 435 YTL olarak 21.1.2008 tarihinde adı geçenler adına Belediyenin 22 No'lu veznesine yatırıldığını ifade ediliyor.

İddia 5: Belediye kiracılarından alınan fakat belediye gelir hesaplarına yatırılmayan 20 bin 640 YTL devir ücretlerinin de, 7 bin 387 YTL gecikme bedeli ile birlikte toplam 28 bin 27 YTL olarak Mali Hizmetler Müdürlüğü'nce ayrı ayrı olarak düzenlenen teslimat müzekkerelerine göre, 14.2.2008 tarihinde Belediyenin Vakıflar Bankası Trabzon Merkez Şubesi'ndeki hesabına yatırıldığını iddia ediliyor.

İddialara göre Emlak İstimlak Müdürü E.D. adına 88 Nolu sanal kasa oluşturuldu. Belediyeye ait işyerlerinde işletmecilik yapan kişilerin dükkanlarını devir sırasında kuruma ödedikleri 'bir yıllık devir' paraları resmi hesaplar yerine 88 Nolu sanal kasaya aktarıldı. Bazı işyeri sahipleri ise devir parasını çek karşılığı ödedi. Bu çeklerden bazıları da bu birimden sorumlu belediye başkan yardımcısı adına düzenlendi. Çekler Trabzon'daki iki banka şubesinden elden tahsil edildi.

Olayın ortaya çıkması üzerine, belediyenin resmi hesaplarına geçirilmeyen paraların gecikme bedelleriyle birlikte yatırıldığı kaydedildi. Şu ana kadar tespit edilen miktarın 80 bin YTL civarında olduğu olayla ilgili soruşturmanın hala sürdürüldüğü bildirildi. Bu olaydan sonra Emlak ve İstimlak Müdürü E.D. görevinden alındı. Emlak ve İstimlak Müdürlüğü'nden sorumlu başkan yardımcısı C.E. hakkında ise soruşturma devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber